این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر را در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می دهد. 

 

 

گروه درمانی یک شیوه درمانی است که گروه کوچکی از اعضا و یک یا چند درمانگر دارای تخصص در گروه درمانی شامل می شود. گروه درمانی به منظور ارتقای رشد روانی و کاهش مشکلات روانی صورت می گیرد. این اهداف از طریق اکتشاف شناختی و عاطفی تعاملات میان اعضا و بین اعضا و درمانگر حاصل می شود.

 

 

گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر 

     انواع مختلفی از روش های گروه درمانی در کار با مراجعین سوء مصرف کننده مواد وجود دارد. در تحقیقات متعدد گروه درمانی فرانظریه ای رویکرد درمانی موثری گزارش شده است. از میان رویکردهای مختلف در گروه درمانی این رویکرد به این دلیل است که توانایی بیشتری از سایر رویکردها، برای پاسخ به دغدغه ها و سوالات موجود در ذهن افراد داد و روش های آن با اصول بازپروری های موفق، برای معتادان قابل معالجه است، روشی موثرگزارش شده است (وزیریان، 1390).


     در این رویکرد درمانی افراد می تواند مسئول اعمال خود باشد، هدف معالجه باید مبتنی بر بازسازی عمیق شخصیتی باشد همان طور که از نام این نظریه پیداست، جامعیت بیشتری از سایر رویکردها دارد و عصاره ای از رویکردهای مختلف را چون رویکرد رفتاری- شناختی، رویکرد سیستمی، رویکرد روان پویایی، رویکرد وظیفه مدار در طی جلسات مختلف اعمال می کند. بازگشت مجدد به اجتماع پایان مرحله درمان است، اما فرد هنوز به طور کامل برای مشارکت فعال در جامعه آمادگی ندارد. برای این منظور باید تعلیمات و آموزش هایی را دریافت کند (ولیسر  و همکاران، 2008).

 

 


     ذلکی (1392) به اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر در پیشگیری از عود و وسوسه در معتادان به مواد مخدر پرداخت. یافته ها های حاصل از پژوهش نشان داد که رویکرد گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر پس از 12 جلسه بر روی گروه آزمایش، حاکی از تفاوت بین پیشگیری از عود و وسوسه در معتادین گروه آزمایش و کنترل است و گروه آزمایش وسوسه کمتری در سوء مصرف را نشان می دهند.   

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر

تعریف عملیاتی گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر

چارچوب نظری و پیشینه پژوهش گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر

تاریخچه گروه درمانی    6
تعریف گروه درمانی    9
گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر    10
مدل گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر    14
مدل گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر بر پیمودن پنج مرحله دلالت دارد:    14
1- مرحله پیش از تفکر    14
2- مرحله تفکر    15
3- مرحله آمادگی- عزم:    16
4- مرحله عمل:    16
5- مرحله نگهداری (ماندگاری):    17
بازنگری پژوهش ها    19
الف) پژوهشهاي انجام شده در داخل كشور    19
ب) پژوهش های انجام شده در خارج از کشور    26
منابع    32

يشينه تحقيقاتي 
پيشينه داخلی
پيشينه خارجی 

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی