هدف از این تحقیق بررسی مبانی نظری مفهوم حاکمیت شرکتی و شیوه های آن با فرمت docx در قالب 40 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 

 

فهرست مطالب

مقدمه

2-2- مبانی نظری و مفهوم حاکمیت شرکتی

2-3- چارچوب نظری حاکمیت شرکتی

2-4- اهداف حاکمیت شرکتی

2-5- مزایای حاکمیت شرکتی

2-6- اصول حاکمیت شرکتی

2-7- انواع شاخص های سنجش عملکرد

2-8- انواع سیستم های حاکمیت شرکتی

2-8-1- سیستم درون سازمانی

2-8-2- سیستم برون سازمانی

2-9- شیوه های حاکمیت شرکتی

2-9-1- شفافیت

2-9-2- پاسخگویی

2-9-3- انصاف برخورد یکسان با سهامداران

2-9-4- مسئولیت پذیری

2-10- تمرکز مالکیت به عنوان یکی از مهم ترین مکانیزم های حاکمیت شرکتی

2-11- نسبت سهامداران یا مالکان نهادی به عنوان یکی دیگر از مکانیزم های حاکمیت شرکتی

2-12- نسبت شرکت های خانوادگی

2-13- اهمیت حا کمیت شرکتی در بازارهای مالی

2-14- بازیگران عرصه حاکمیت شرکتی

2-14-1- هیئت مدیره ها

2-14-2- مدیرعامل و تیم اجرایی شرکت

2-14-3- سهامداران

2-14-4- مشتریان داخلی و خارجی شرکت

2-14-5- قانون گذاران و سایر نهادهای مرتبط با کسب و کار شرکت

2-15- حاکمیت شرکتی در ایران

2-16- عدم تقارن اطلاعاتی و حاکمیت شرکتی

پیشینه

منابع

 

 

 

امروزه به دلیل گسترش فعالیت های اقتصادی، توسعه بازارهای مالی و رونق سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه به خصوص بورس اوراق بهادار توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، مهمترین ابزار جهت اتخاذ تصمیمات مالی، دسترسی به اطلاعات درست و به موقع و تحلیل دقیق و واقع بینانه آن می باشد. حاکمیت شرکتی مجموعه ابزارهای هدایت و کنترل است که با استفاده از قوانین، مقررات، ساختارها، فرایندها، فرهنگ ها و سیستم ها موجب دستیابی به هدف های پاسخگویی، شفافیت، عدالت و رعایت حقوق ذینفعان می شود (حساس یگانه، 1385). ویژگی کیفی کیفیت گزارشگری به میزان بیان و آشکار سازی و ضعیت اقتصادی یک شرکت به وسیله گزارشات مالی و عملکرد آن در طول دوره مالی به شیوه صحیح و صادقانه اشاره دارد.

 

 

 

برای مدیران هیچ انگیزه ای برای ارائه غیر واقعی وضعیت شرکت برای سهامداران وجود نخواهد داشت اگر انگیزه های آنها بطور کامل در راستای منافع سهامداران باشد یا اگر هیچ تضاد منافع بین آنها وجود نداشته باشد سی وار ماکریشنان و یو ( 2008 ) صورت های مالی اساسی مهمترین منابع اطلاعاتی استفاده کنندگان به شمارمی آید و سهامداران که مهمترین گروه از استفاده کنندگان از صورت های مالی هستند تصمیمات مربوط به امور سرمایه گذاریشان را عمدتاً بر اساس سود حسابداری اتخاذ می نمایند، لذا کیفیت سود از اهمیت ویژه ای نزد استفاده کنندگان برخوردار است بسیاری از سازمان ها از تلفیق مکانیسم های انگیزشی و نظارتی از جمله طرح های انگیزشی (تشویقی) عملکرد مشروط، سیستم های نظارت رسمی و غیر رسمی، نظارت توسط هیأت مدیره و تائید حسابرس مستقل برای حل مشکلات نمایندگی استفاده می کنند. تا آنجا که این مکانیسمها در همسو کردن انگیزه ها موفق باشد، ما انتظار داریم که کیفیت گزارشگری مالی بهبود یابد.

 

 

 

سود حسابداری و اجزای مربوط به آن از مهمترین منابع اطلاعاتی استفاده کنندگان به شمار می آید و سهامداران که مهمترین گروه از استفاده کنندگان ازصورت های مالی هستند تصمیمات مربوط به امورسرمایه گذاری شان را عمدتاً بر اساس سود حسابداری اتخاذ می نمایند و همچنین نقش محوری و کلیدی در اندازه گیری عملکرد واحد تجاری ایفا می کند، لذا به موقع بودن سود و کیفیت آن از اهمیت ویژه ای نزد استفاده کنندگان برخوردار است. هر چه حاکمیت شرکتی مؤثرتر باشد باعث کاهش مشکل نمایندگی و عدم تقارن اطلاعاتی شود، از دیدگاه یک سهامدارعملکرد شرکت بهتر خواهد بود و کیفیت سود چیزی کمتر از یک امر مسأله ساز خواهدبود. به هر حال شناسایی سازوکارهایی که بتواند موجب افزایش ویژگی کیفی کیفیت سود و کاهش تضاد منافع موجود بین ذینفعان و همچنین کاهش عدم تقارن اطلاعاتی شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اهداف می تواند بوسیله یک حاکمیت شرکتی مطلوب برآورده شود.